Mantelzorg ondersteuning

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is deze zorg die iemand geeft aan een naaste die zorg nodig heeft, zoals een partner, vader, moeder of buurvrouw. Mantelzorgers geven vaak veel van zichzelf en kunnen zich wel eens overbelast voelen. Het zorgen voor iemand met dementie is vaak geen gemakkelijke opgave. De casemanager dementie kan hulp bieden bij diverse vragen en problemen. Ook zijn er bij de welzijnsorganisaties in uw gemeente consulenten aanwezig die u kunnen ondersteunen.

Respijtzorg

Respijtzorg is een vorm van mantelzorgondersteuning waarbij de zorg even helemaal wordt overgenomen. Zo kunt u als mantelzorger even op adem komen. Bij de welzijnsorganisatie van uw gemeente kunt u de mogelijkheden opvragen.

Welzijnsorganisaties

De meeste welzijnsorganisaties hebben een speciaal steunpunt mantelzorg of mantelzorgcentrale. Onder ‘Voorzieningen & ondersteuning’ vindt u in de linkerkolom onder uw eigen gemeente alle mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning. Ook kunt u meteen kijken op de website van de welzijnsorganisatie van uw gemeente:

Alzheimer Trefpunt

Afdeling Flevoland van Alzheimer Nederland biedt ondersteuning door het organiseren van het Alzheimer Trefpunt of Alzheimer Café. Informatie hierover vindt u via de welzijnsorganisatie of op Alzheimer Flevoland. Tijdens de coronatijd zijn er geen fysieke bijeenkomsten.