Mantelzorg ondersteuning

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is deze zorg die iemand geeft aan een naaste die zorg nodig heeft, zoals een partner, vader, moeder of buurvrouw. Mantelzorgers geven vaak veel van zichzelf en kunnen zich wel eens overbelast voelen. Het zorgen voor iemand met dementie is vaak geen gemakkelijke opgave. De casemanager dementie kan hulp bieden bij diverse vragen en problemen. Ook zijn er bij de welzijnsorganisaties in uw gemeente consulenten aanwezig die u kunnen ondersteunen.

Respijtzorg

Respijtzorg is een vorm van mantelzorgondersteuning waarbij de zorg even helemaal wordt overgenomen. Zo kunt u als mantelzorger even op adem komen. Bij de welzijnsorganisatie van uw gemeente kunt u informatie opvragen. Ook vindt u een overzicht van mogelijkheden onder de betreffende gemeente aan de linkerkant van het tabblad ‘Voorzieningen & ondersteuning’.

In dit artikel van thuiszorganisatie Zuster Jansen wordt meer uitleg gegeven over respijtzorg: Uitleg over respijtzorg

Welzijnsorganisaties

De meeste welzijnsorganisaties hebben een speciaal steunpunt mantelzorg of mantelzorgcentrale. Onder ‘Voorzieningen & ondersteuning’ vindt u in de linkerkolom onder uw eigen gemeente alle mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning. Ook kunt u meteen kijken op de website van de welzijnsorganisatie van uw gemeente:

Alzheimer Trefpunt

Afdeling Flevoland van Alzheimer Nederland biedt ondersteuning door het organiseren van het Alzheimer Trefpunt of Alzheimer Café. Informatie hierover vindt u via de welzijnsorganisatie of op Alzheimer Flevoland. Tijdens de coronatijd zijn er geen fysieke bijeenkomsten.

Cliëntondersteuning

Wie zorg nodig heeft, merkt vaak dat dit niet gemakkelijk te regelen is. U kunt daar hulp bij krijgen. Snel, gratis en onafhankelijk. Er zijn twee soorten cliëntondersteuning:

In Flevoland zijn er vijf organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning bieden:

In de gemeente Almere zijn er ook ervaringsdeskundige vrijwilligers die onafhankelijke cliëntondersteuning geven (OCO Almere). Het nummer hiervoor is 036 – 200 21 58.

Mantelzorgmakelaars

In diverse gemeenten zijn mantelzorgmakelaars actief. Een mantelzorgmakelaar is een professional die mantelzorgers helpt met alle regeltaken rond de zorg. Daarbij gaat het over de mantelzorg zelf, maar ook over hoe je dat kunt combineren met werk en/of andere verplichtingen. Van zorg en welzijn, wonen, tot inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen.

De volgende mantelzorgmakelaars zijn actief in Flevoland (wordt nog aangevuld):