Goed voor jezelf zorgen

Zorgt u voor iemand met dementie? Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn. In het begin zult u nog rustig uw eigen activiteiten kunnen aanhouden. Maar er komt een moment dat dit moeilijk wordt. Dat is erg jammer, want juist door de dingen te blijven doen die voor ontspanning zorgen, is de zorg voor uw naaste vol te houden. Op dementie.nl vonden we de volgende tips die u hierbij kunnen helpen:
  • Hoe moeilijk het ook is, praat erover. Neem de tijd om mensen in uw omgeving uit te leggen wat er aan de hand is. U kunt ook altijd de Alzheimertelefoon bellen: 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur op 0800 – 5088.
  • Het Alzheimer café of trefpunt is een veilige plek voor een goed gesprek. Het zijn maandelijkse bijeenkomsten, ook bij u in de buurt of regio (kijk op deze website bij ‘agenda’).
  • Schroom niet om familie, vrienden en buren om hulp te vragen. Uw naaste een avondje gezelschap houden of iedere week een uurtje samen in de tuin werken is voor veel mensen een vraag waar ze u graag bij helpen. Denk ook aan de kleinkinderen, die vinden het vaak fijn om iets concreets als een avondje kaartspelletjes te kunnen doen.
  • Blijf zelf leuke dingen doen. Draag de zorg voor uw naaste even over zodat u tijd hebt voor uw hobby of er even tussenuit kunt.
  • Zoek professionele hulp want u hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. Vraag raad aan uw huisarts of casemanager, of neem contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.
  • Op het forum van Alzheimer Nederland kunt u contact leggen met andere mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. Deel uw ervaringen en vind elkaar daar met tips en goede raad.
  • Schuldgevoelens zijn zelden terecht en maken de zorg voor je naaste alleen maar zwaarder. Fouten maken of je geduld verliezen is heel normaal. Gun uzelf wat ruimte en ontspanning, dat vergroot uw veerkracht en maakt dat u zich minder machteloos voelt.
  • Is uw naaste uw partner, dan verandert uw liefdesrelatie in een zorgrelatie en dat is wezenlijk anders. Probeer uw verwachtingen bij te stellen, want waarschijnlijk heeft uw geliefde niet door wat u allemaal voor haar doet. Hij/zij zal u misschien het gevoel geven dat u hem/haar in de steek laat als u gaat tennissen. Het is moeilijk, maar gun uzelf uw sportavond want daarna bent u er weer helemaal.

Bron: dementie.nl