Compaan uitgeleend via dementheek Lelystad

Meneer Jansen leende als een van de eerste klanten van de dementheek een Compaan: een tablet voor senioren. Een tablet of computer bedienen werd lastiger, maar meneer wilde nog wél deel uitmaken van onze digitale samenleving.

Door vrijwilligers Gerda en Henny van de dementheek in Lelystad werd meneer de ‘Compaan’ aangeraden, een tablet voor senioren waarop een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven of beeldbellen op een eenvoudige manier kan. Meneer kan nu weer zelf door de nieuwsberichten bladeren en zijn favoriete programma’s over treinen en treinreizen oneindig terug kijken via uitzending gemist. Zijn beide zoons werken in de informatica en nemen samen met zijn vrouw het beheer van de Compaan op zich.

Ook prettig voor mantelzorgers

Voor mantelzorgers biedt de Compaan faciliteiten, waardoor zorg op afstand nog makkelijker wordt. Familie en vrienden communiceren met de Compaan via het Compaan Portaal, een versleutelde internetpagina bereikbaar vanaf de eigen smartphone, tablet of computer.
 

Over de dementheek

De dementheek is een samenwerking van Netwerk Dementie Flevoland en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, met bijdragen van Woonzorg Flevoland, ICare, Coloriet, Alzheimer Nederland afdeling Flevoland en Welzijn Lelystad en is bedoeld als laagdrempelige voorziening, die invulling geeft aan de lege ruimte tussen ‘nog geen zorg/ondersteuning’ en een voorziening zoals dagbesteding. Hiermee wil de dementheek ervoor zorgen dat inwoners van Lelystad met geheugenproblemen, niet-pluisgevoel en dementie zo lang mogelijk, veilig en met plezier thuis kunnen blijven functioneren. Daarnaast voelen mantelzorgers voelen zich ondersteund en houden de zorg langer vol.